Flörtölés: Tisztátalant tennék?

Mik az igazi szándékaim?

Flörtölés: Tisztátalant tennék?

Mik az igazi szándékaim?

Egy finom pillantás, gyors megjegyzés, kis mosoly vagy kuncogás. Mik a szándékaid ezekkel a dolgokkal?

Elérhetetlen mérce?

„Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.” Máté 5:8.

Istennek sok ígérete van azok számára, akik tisztán tartják a szívüket. Sokféle módon tisztátalanná válhat a szíved, de ennek legfőbb forrásai közül az egyik kétségtelenül a másik nemmel kapcsolatos.

Most ebben az időben, mikor az emberek szinte mértéktelenül a kívánságaik szerint élnek, sohasem volt még ennyire fontos emlékezzünk arra a világos mércére, melyet Jézus állított tisztaság tekintetében. „Én pedig azt mondom: mindenki, aki kívánsággal tekint egy asszonyra, már paráználkodott vele az ő szívében.” Máté 5:28. Lehetséges akkor egyáltalán tisztán tartani magadat? Ez elérhetetlennek hangzik. Mégsem az – Jézus fiatal, egyedülálló férfi volt, aki az általa hirdetett mérce szerint élt.

Az egyik legfőbb mód, ahogyan a kívánságaink kielégíthetjük, a flörtölés. A flörtölés egy olyan módon való viselkedés, aminek a célja a másik nem érdeklődésének felkeltése. Ez egy tisztátalan hatás valakire, aki nem a házastársad, vagy olyasvalakire, aki Isten akarata szerint nem kellene, hogy a házastársad legyen. Másképpen kifejezve a flört a paráznaság egyik formája, akkor is, ha akármennyire apró dolognak vagy ártalmatlannak tűnik.

Ha körülnézünk magunk körül, rengeteg példát látunk olyan házasságokról, amelyeket a két fél közötti bizalmatlanság tett tönkre. Hogyan történt ez? „Hirtelen” történt, vagy pedig „véletlenül”? Nem, szinte egészen biztos, hogy tisztátalan gondolatokkal kezdődött és egy pici flörttel.

Kielégíthetetlen vágy

Megkérdezheted magadtól. „Miért viselem pont ezeket a ruhadarabokat? Miért ülök így? Miért beszélek kicsit túl sokat és nevetek kissé hangosabban, amikor a közelben vannak?” Sokféleképpen lehet flörtölni, a legtöbb formája pedig nagyon kifinomult – egy pillantás, egy mosoly, egy kuncogás, egy kacér megjegyzés, egy kis ugratás, kissé túl közel kerülni fizikailag. Sok társunk jellegzetes ruhákat visel flörtöléshez, de visszafogottan is öltözködhetsz azzal a szándékkal, hogy vonzóvá tedd magad a másik nem számára. Vannak tehát akkor szabályok arra, hogy mi számít flörtnek? Nincsenek. Ez a szív dolga és a gondolatoké. Csak te tudod, hogy mik a szándékaid.

Mindenki tudja, ki iránt érez vonzalmat. Néha úgy érzed, hogy majdnem minden fiú vagy lány láttán kimarad egy szívverésed. Van olyan időszak is, amikor bármit megtennél azért, hogy egy bizonyos személy észrevegyen téged.

A flört átmeneti izgalmat jelenthet számodra, sőt talán megelégedést, de ez nem tart sokáig. Hamarosan megint keresed a következő lehetőséget, hogy újra figyelmet kapj. Ez egy olyan vágy, ami sohasem elégíthető ki teljesen. Üresnek és felületesnek érzed magad miatta. Istennek nem az a szándéka, hogy így éljünk, folyton a kívánságaink kielégítését keresve. Azt akarja, hogy felvegyük a harcot a tisztaságért az életünkben!

Folyamatosan kísértve

Kora ifjúságomban Isten belém ültetett egy vágyat, hogy felvegyem ezt a harcot a tisztaságért. Különösen tizenéves koromban és a húszas éveim elején tapasztaltam különböző időszakokat, amikor úgy éreztem, ahogyan Dávid a zsoltárok 118:12-ben leírja az ellenségeit: „Körülvettek, mint a méhek.” Mint amikor megtámad egy méhraj, miután betörtél a kaptárjukba, úgy jött gondolat után gondolat, talán több száz is egy napon. „Észrevett engem?” „Vonzónak vagy viccesnek talál engem?” „Kedvel engem?” „Nem lenne szép olyasvalakivel együtt lenni, mint ő?” Úgy tűnt, mintha folyamatosan kísértve lettem volna. A flörtölés utáni vágy nagyon erős volt, főként olyan fiúk irányába, akikről úgy véltem vonzó külsővel rendelkeznek, vagy az enyémhez illő személyiségük volt.

Pont mint egy háborúban, győzelem csak akkor van, ha az ellenségeidet elhallgattattad. Tudtam, nincsen egyszerűbb út annál, mint hogy keresztülharcolom magam ezen. Kísértve voltam-e néha csüggedéssel? Éreztem-e néha úgy, hogy rosszabb természettel rendelkezem, mint mások? Fel akartam-e adni néha és a könnyű kiutat választani? Ezek a gondolatok jöttek. Tudtam viszont, hogyha most nem veszem fel ezt a harcot, akkor úgy érkezek majd középkorú és idős éveimbe, hogy még mindig ugyanezek a tisztátalan gondolatok gyötörnek.

Legyőzni az óriást – legyőzhetetlenné válni

Döntő jelentőséggel bírt számomra, hogy különbséget tudjak tenni a kísértés és a bűn között. Semmi gond nincs azzal, hogy kísértve vagyunk. Semmi gond azzal, hogy ugyanaz a gondolat jön több százszor egy nap. Az egyetlen dolog, ami tőlem meg van követelve, hogy ne értsek egyet a kísértéssel. Az a győzelem! Sátán szeretné velünk elhitetni, hogy a gondolat, ami kísértésként jön az bűn, de nem az. Hazudik! A kísértés akkor válik bűnné, amikor a kívánság megfogan: vagyis amikor egyetértesz vele. (Jakab 1:14-15) Ha pedig netán úgy viselkedtél volna, amiről tudod, hogy tisztátalan, ne add fel! Inkább legyél még elszántabb!

Hogyha ezen a földön szinte minden fiatal szolgája ennek, szükséged van-e akkor némi különleges segítségre? Igen! Hogy képessé válj ennek az óriásnak legyőzésére, amelyet még a legnagyobb királyoknak és a legtöbb hatalommal rendelkező embereknek sem sikerült legyőzni, Istentől való erőre van szükséged. Ez az erő a megfelelő fegyverek használatával jön. Azzal, hogy kísértés idejében Istenhez imádkozol. Az által, hogy határozott és eltökélt vagy azzal kapcsolatban, hogy nem állsz meg, míg békéd nem lesz. Az által, hogy időt töltesz azokkal az emberekkel, akiknek ugyanaz a célja, mint neked, valamint az időd jó kihasználásával. Meg kellene kérdezned magadtól: „Mit olvasok? Mit hallgatok? Mit nézek? Mire használom a telefonomat és a laptopomat? Ha Jézus itt ülne mellettem nap közben, ugyanúgy használnám ezeket az eszközöket?” Az nem segít, hogy tiszta akarsz lenni, ha közben tisztátalan forrásokból iszol.

Legyél hűséges az apró részletekben. Minden egyes jó döntés számít, és egyre inkább legyőzhetetlenné tesz téged.

Tisztaság: ajándék saját magadnak

Jézus tisztaságmércéje nem nehéz szabály. A tisztaság egy olyan ajándék, melyet magadnak adsz. Békét ad neked. Ahelyett, hogy olyan kívánság miatt rohangálnál figyelem után, amely sohasem elégíthető ki, vagy olyan verseny miatt, amelyben emberek milliói vesznek részt, de sohasem nyer senki, lehetsz inkább különleges. Felveheted a harcot a tisztaságért ettől a pillanattól kezdve. Istennek – akinek tökéletes terve van veled- féltve őrzött, elrejtett kincse lehetsz gyönyörű belsővel. Én ezt tapasztaltam, és ezt semmi másra nem cserélném el.

Ingyenes e-könyvek letöltése

Kegyelem Jézus Krisztusban

„Ha a kegyelemre gondol az ember, akkor leginkább csak a bűnbocsánatra gondol. És mivel mindnyájan vétkeztünk, szükségünk van a kegyelemre.” – Sigurd Bratlie ezekkel a szavakkal kezdi kegyelemről szóló könyvét. Később részletesen leírja, hogy a kegyelem Jézus Krisztusban mennyivel többet jelent, mint a bűnbocsánat. Igazságot és segítséget is jelent. Tanít, hogy ne vétkezzünk, hogy teljesen győzelmes életet éljünk, amely a tökéletességhez vezet.