A Brunstad Christian Church-ről

A kezdetek

Johan Oscar Smith 1871-ben született Norvégiában, őt tekintjük a Brunstad Christian Church alapítójának. Miközben alaposan tanulmányozta a Bibliát, világossá vált számára, hogy az első keresztények meg voltak ragadva Krisztus szeretetétől és az átváltozási életbe vetett hittől. Ez annyira ösztönzőleg hatott Johan Oscar Smith-re, hogy kétezer évvel Jézus halála után rátalált ugyanarra a hitre, amely a kezdetekben volt.

Johan O. Smith 26 évesen odaszánta életét Istennek. Smith kijelentéseket kapott Istentől, majd ezt követően elkezdett beszélgetni az emberekkel. Szükségesnek érezte, hogy megossza másokkal, mindazt, amit Isten tanított neki. Erőfeszítéseinek nem lett azonnal eredménye, hiszen abban az időben, Norvégiában, a vallási körökben sok karizmatikus és népszerű igehirdető élt, akik sokkal nagyobb tömegeket vonzottak magukhoz, mint a testi természetben megjelent Krisztusról szóló tanítás. Smith egyáltalán nem volt érdekelt abban, hogy visszatartsa az igazságot csak azért, hogy több embert vonzzon magához, sem pedig abban, hogy nagy műsort rendezzen, felhívva magára a figyelmet. „Isten vágyakozik azok után, akik színe előtt akarnak élni. Már vannak sokan, akik emberek előtt élnek.” Ezt írta testvérének 1909. április 29-én.

Az 1910-es években már 50 és 60 között volt azoknak a száma, akik csatlakoztak hozzá Kelet-, és Dél-Norvégiában. Ez volt a Brunstad Christian Church kezdete. Johan O. Smith tengerészeti utazásai során tanításai több helyen meggyökereztek Norvégia partjainál. Ma nagyjából 20 gyülekezet található országszerte Norvégiában.

Kint a nagyvilágban

Az 1930-as években gyülekezet alakult Dániában és Svédországban, az ’50-es években pedig az üzenet szinte minden európai országba eljutott. Az 1960-as évek közepétől gyülekezetek alakultak Kanadában és az Egyesült Államokban is.
Gyülekezet jött létre Latin Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában is az 1970-es években, az 1980-as években pedig sok Afrikai országban is.

Már az 1970-es években jó kapcsolata volt a gyülekezetnek több kelet-európai ország illegális keresztényeivel, de a körülmények megnehezítették a missziós utakat arrafelé. A kommunizmus bukása után az 1990-es években a missziós munka felgyorsult Kelet-Európában és számos országban erősen meggyökerezett arrafelé.
Ma már több mint 65 országban található gyülekezet, minden kontinensen.

Személyes kapcsolat a Fejjel

“Nem magamhoz gyűjtöm az embereket, hanem Krisztushoz, aki a gyülekezet feje.” Johan O. Smith ezt a 70. születésnapján mondta, és ez a Brunstad Christian Church egyedi ismertetőjegyévé vált. Smith hamar rájött, hogy egy vallási szervezethez való tartozás senkinek sem biztosít üdvösséget. A Bibliát alapul véve Smith azt tanította, hogy a közösség Krisztus teste, ahol az összes tagnak külön-külön kapcsolatban kell állnia a fejjel, Jézus Krisztussal ahhoz, hogy meg legyen mentve. Ha minden egyénnek személyes kapcsolata van a Fejjel, akkor nekik egységük, közösségük van egymással is. Ezeken az éveken keresztül vezetőink sohasem próbáltak valamit önmaguk köré építeni, Isten adott a gyülekezetnek fejlődést.