A megváltás célja

A megváltás célja

A megváltás mindent rendbe tesz életünkben – megbánással, illetve az összes bűntől és tisztátalanságtól való elszakadással kezdődik.

3 perc ·

A bűn teljesen felforgatta az ember szívét, életét és elméjét. Azt mondhatjuk, hogy minden megváltás –az elejétől a végéig- ennek az egész szemétnek a feltakarításából áll. Isten a rend Istene. Mi a megváltás célja?

A megváltás folyamata

A kereszténység ott kezdődik, hogy kiválunk a rossz társaságból és mindenből, ami gonosz ezen a világon. (2 Kor. 6:14-7:1) Egy keresztény élete nem fér össze ilyen élettel és emberekkel.  Másodszor pedig ez Isten Szavának a feladata – amely az élet szava és élet világossága- hogy behatoljon a mi benső életünkbe folyamatosan, hogy áthatoljon és elválasszon a mi gondolatainkban, szavainkban és cselekedetünkben. Így a mi bűnös, emberi jellemzőink folyamatosan és egyre nagyobb mértékben el lesznek választva. Ez egy folyamatban lévő megszentelődés. Először a megbánás és megbocsátás által tisztulunk meg, majd még jobban tisztulunk, vagy finomodunk Isten szava iránti engedelmességben. (Malakiás 3:2-3) Megtisztítjuk a hozzánk ragadt tisztátalanságot, de közben finomítjuk vagy tisztogatjuk a benső emberünket a beszivárgott mocsoktól.

„Mert az Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél, és elhat a szívnek és léleknek, az ízeknek és a velőknek megoszlásáig, és megítéli a gondolatokat és a szívnek indulatait.” Zsidók 4.12

A megváltás jelentése: elválasztás

Ha nem veszed őszintén a szívedre az élet beszédét- más szavakkal mondva, nem fogadod el valóságban- ez a megtisztulás mindig hiányozni fog. És ez a rendetlenség is csak folytatódni fog. Ez a borzasztó zűrzavar gyakran az emberek szíveiben, kapcsolataikban, otthonaikban és gyülekezetükben is megtalálható.

Milyen harmónikus és áldott lesz, mikor az Ige elválaszt lelket és szellemet folyamatosan növekvő mértékben; megítélve a szívnek gondolatait és szándékait, hogy a bennünk lévő bűnös dolgok ki legyenek zárva – el legyenek választva.

Az ó-szövetségben élő vezetőket megdorgálták, mert nem tanították meg a népet a jó és rossz, a szent és a szentségtelen közötti különbségtételre. (III. Mózes 10:10) Azt mondhatjuk, hogy gyakorlatilag minden erről az egy dologról szól.

Annak a mértéke, hogy mennyi minden lett elválasztva a mi benső emberünkben, mutatja meg, milyen messze jutottunk az élet útján.

Ez egy átdolgozott formája az először norvégul megjelent cikknek, amely a BCC havi röpiratában („Elrejtett Kincsek”) látott napvilágot 1957 decemberében. 

© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

A Szentírást az új fordítású revideált Bibliából idézzük. Amennyiben más forrást használunk, azt jelöljük. RÚF 2014 © 2014 Magyar Bibliatársulat. Minden jog fenntartva.