Emlékeztető arról, hogy mennyire fontos az engedelmesség

Emlékeztető arról, hogy mennyire fontos az engedelmesség

Figyelmen kívül hagyni mikor a Szellem finoman buzdít a jóra csak megbánáshoz vezet.

4 perc ·

Épp bezártam volna egy YouTube videót, amit a középiskolás osztályomnak mutattam egy jól ismert festőről, amikor megakadt a szemem az egyik kommenten a videó alatt. A kommentben egy link szerepelt, amely egy olyan weboldalra mutatott, ahol további információ volt elérhető a művészről. Rákattintottam a linkre és elkezdtem nézegetni a fotógalériákat és információkat a weblapon. Azután egy finom kis gondolat jött – tényleg érdemes ezzel töltened az idődet?

Nem vettem tudomást a gondolatról, olvastam tovább. Nemsokára az információs oldal a művész személyes életét kezdte részletezni, amely távolról sem volt építő jellegű. Röviden: ez az ember istentelen és bűnös életet élt. Ekkor rádöbbentem, hogy most már tényleg abba kell hagyjam az olvasást. Belül megbánást éreztem amiért nem hallgattam arra a szelíd kis hangra már első alkalommal.

Az áldozatnál jobb az engedelmesség

A finom gondolat, ami az imént jött, Isten Szellemének szelíd figyelmeztetése volt, hogy hagyjam abba, amit csinálok. Ha azonnal engedelmeskedtem volna, akkor soha nem olvastam volna el azokat a felkavaró információkat – az sosem került volna be az elmémbe.

Utána egy vers jött elém: “A Szellem gondolata élet és békesség.” (Róma 8:6) Isten Szellemén keresztül dolgozik azon, hogy engem egy boldog életre vezessen, hogy szabad legyek a bűn és istentelenség terhétől. A Szellem gondolata abban a helyzetben az volt, hogy segítsen nekem az időmet hasznosan tölteni, nem pedig romboló módon. Szellemének hangja csak akkor segítség és áldás számomra, ha engedelmeskedek Neki. Ez nem rabság! Azok a dolgok, amelyek ellen figyelmeztet, csak kárt okoznak és megfosztanak békémtől és örömömtől.

Ha a Szellem gondolata élet és békesség, akkor csak egyetlen dolog van, amit tennem kellene, amikor érzem a Szellem szelíd hangját dolgozni a szívemben: engedelmeskedni azonnal! Akkor meg lehetek őrizve a jóban és Isten Szelleme tovább dolgozhat bennem és megerősíthet abban, hogy jót tegyek. I. Sámuel 15:22 vers világossá teszi, hogy az engedelmesség az, ami igazán örömöt szerez Istennek és áldását hozza életemre: “Akkor ezt mondta Sámuel: Talán ugyanúgy tetszik az Úrnak az égő- és a véresáldozat, mint az engedelmesség az Úr szava iránt? Bizony, többet ér az engedelmesség az áldozatnál, és a szófogadás a kosok kövérjénél!”

Az engedelmesség ára és jutalma

Az engedelmességnek ára van. Nem tehetem azt, amihez csak kedvem van és nem követhetem természeti hajlamaimat és kívánságaimat. Emiatt rövid ideig szenvednem kell. Mikor vezetett a saját, emberi hajlamaim szerinti élet békére és örömre? Ha hitben engedelmeskedek akkor is, amikor nem értem, hogy miért kell ezt tennem, vagy hogy mi lesz a végeredmény, akkor Isten megjutalmaz érte. Visszatekintve megértettem, hogy a béke és az öröm mindig is az engedelmesség végeredménye volt.

Ha úgy találom, hogy hiányzik a vágy vagy az akaraterő az engedelmességre, akkor imádkozhatok Istenhez, hogy töltsön be ezekkel. Imádkozhatok Hozzá helyzeteimben erőért, hogy azt tudjam tenni, amit Szelleme munkál szívemben.

Ha arra vagyok kísértve, hogy olyan dolgok felől gondolkodjak, amiket olvastam, láttam vagy hallottam a múltban, amelyek nem építőek, akkor kérhetek erőt Istentől arra, hogy ezeket a gondolatokat elűzzem. Filippi 4:8 egy hatékony fegyver ilyen gondolatokkal szemben: “Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe!” Ha ezt teszem, akkor elmém meg lehet tisztítva és több életre és békességre juthatok.

Nem magától értetődő, hogy hallom a Szellem hangját és nem is az a természetes reakcióm, hogy eléggé komolyan vegyem ahhoz, hogy engedelmeskedjek Neki. Épp ezért kell magamat gyakorolni ebben (I. Timóteus 4:7) Ez a helyzet csak erősítette bennem a vágyat arra, hogy figyelmes legyek a Szellem hangjára és azonnal engedelmeskedjek. Olyan hálás vagyok azért, hogy Ő tudja hogyan vezessen engem életre és békére!

A Szentírást az új fordítású revideált Bibliából idézzük. Amennyiben más forrást használunk, azt jelöljük. RÚF 2014 © 2014 Magyar Bibliatársulat. Minden jog fenntartva.