Tipp egy sokkal boldogabb élethez

Tipp egy sokkal boldogabb élethez

Örüljetek az örülőkkel – könnyebb mondani, mint tenni. De gondolj csak bele, mennyivel növekszik majd a saját örömöm, ha ezt megtanulom!

3 perc ·

„Örüljetek az örülőkkel.” Róma 12:15. Isten ezen Igéje egyenesen szembemegy az emberi természetemmel. Mikor látom, hogy valakivel valami jó történik, a természetes reakcióm az, hogy irigy leszek, aztán panaszkodom és sajnáltatom magam. „Nekem miért nincs olyanom, mint a barátomnak? Nem érdemlek valami jót én is? Talán nem vagyok elég jó. Ez nem igazságos.” Még ha nem is mondom ki hangosan, a gondolataimban, de a szellememben ott vannak a gondolatok, akkor egészen biztosan nem vagyok boldog.

Mit tehetek tehát ezzel? Folytatnom kell így? A jó hír, hogy teljesen szabad lehetek az ilyen gondolatoktól! Amikor hallok vagy látok valamit és az irigység és önzés sötét felhői elkezdenek felébredni bennem, meg kell ítélnem őket és be kell ismernem, mik ők – kísértések a bűnre! Akkor megutálhatom őket és egyszerűen ezt mondhatom: „Nem! Nem fogok engedni és hinni ilyen gondolatoknak! Ezek nem Isten Szava szerinti gondolatok és boldoggá sem tesznek. Akkor miért engedném, hogy az elmémben lakjanak?”

Miután nemet mondtam, van néhány erőteljes fegyverem ezen gondolatokat elűzésére. Imádkozhatok Jézushoz: „Segíts, hogy ne engedjek ezeknek a gondolatoknak!” Annak ellenére, hogy észszerűnek, indokoltnak és igaznak tűnhetnek emberi elgondolás szerint, Jézusnak hatalma van segíteni a szükség idején (Zsidók 4:15-16). Isten is segít győzni azáltal, hogy Igéjét adja nekem. „Örüljetek az örülőkkel…” Róma 12:15. „A szeretet nem irigykedik…” 1.Kor. 13:4 „Fösvénység nélkül való legyen a magatok viselete, elégedjetek meg azzal, amitek van…” Zsidók 13:5 Addig, amíg szilárdan tartom magam az ilyen igékhez, és folytatom a harcot ezen gondolatok ellen, a gondolatoknak nem lesz hatalma felettem!

Olvass többet itt! How to take every thought captive

Isten Igéje arra is ad erőt, hogy gondolataimat a jó felé fordítsam, el az emberi természetemben lévő önzéstől. Választhatom azt, hogy hálát adok Istennek a barátaimért, és hogy Isten megáldotta őket. Szívből szeretem őket, és nem akarom, hogy ennek bármi is útjába kerüljön! Hallottam egyszer, hogy lehetetlen rosszat gondolni valakiről, akiért imádkozom. Úgy hiszem, ez ebben az esetben is igaz – nem irigykedhetek azokra, akikért imádkozom! Megköszönhetem Istennek mindazt, amit nekem adott. Ha visszagondolok egy kicsit, világos lesz, hogy törődik velem, követi életem részleteit, és pontosan azt adja, amire szükségem van a megváltáshoz, ami a legmélyebb vágyam. Egyértelműen megvan minden okom arra, hogy telve legyek hálával és messze űzzek minden elégedetlen gondolatot!

Végül a kísértés elveszíti erejét, és én megtartottam az örömömet. Ha folytatom ezt a harcot, egyre könnyebb és könnyebb lesz örülnöm az örülőkkel. Idővel már természetesen fog jönni. Ha csak akkor örülök, amikor valami jó történik velem, és elveszítem örömömet, mikor mással történik jó, akkor igazán kevés örömöm van az életben. Viszont ha tudok örülni mindenkivel, aki örül – gondolj csak bele, mennyivel több öröm az, és így mennyivel boldogabb leszek!

A Szentírást az új fordítású revideált Bibliából idézzük. Amennyiben más forrást használunk, azt jelöljük. RÚF 2014 © 2014 Magyar Bibliatársulat. Minden jog fenntartva.