József hozzáállása

József hozzáállása

Józseftől sokat tanulhatunk a hozzáállásról.

6 perc ·

Egy válasz édesanyja imáira. Édesapja kedvenc fia. Próféciák megálmodója. Ezt mind elvesztette, majd látványosan visszatért, mint a király után álló legbefolyásosabb ember. Miért volt ilyen különleges ez a fiatalember?

Ezt a történetet Mózes első könyvében olvashatjuk. Arról, hogyan adták el szolgaságra Józsefet – édesapja legszeretettebb fiát – irigy, elkeseredett fivérei. Arról, hogyan vette meg Egyiptomban Potifár, a Fáraó egy tisztje. Arról, hogyan talált kegyelmet Potifárnál és hogyan vált az egész háztartásának gondnokává. És arról, hogyan próbálta meg elcsábítani a gazdája felesége.

Micsoda helyzetben találta magát József. Sehogy sem jöhetett volna ki jól ebből, akármit is csinált volna. De neki tiszta és nemes szellemi beállítottsága volt. Nem volt számára kérdés, hogy engedjen-e a gazdája feleségének. „Hogyan követhetném el ezt a nagy gonoszságot, vétkezve az Isten ellen?” (Mózes 1. könyve 39:7-9) Nem érdekelte, hogy a tetteinek milyen következményei lehetnek. Semmi sem eredményezhette azt, hogy Isten ellen bűnt kövessen el.

A bűn nagy gonoszsága

Milyen a hozzáállásod, amikor kísértve vagy? Választási lehetőségnek tekinted, hogy engedsz a bűnnek? Azon találod magad, hogy mérlegeled a jó és rossz oldalát és aggódsz a következmények miatt? Vagy benned is az az Istenfélelem van, mint ami Józsefben is volt? Ahelyett, hogy vétkezz Isten ellen, akármilyen következménnyel képes vagy szembenézni?

Ez azon múlik, hogy tudjuk-e, hogy mennyire komoly dolog bűnt elkövetni. Ha valóban megértenéd, hogy Isten hogyan vélekedik a bűnről – hogy mennyire gyűlöli – akkor sosem tekintenéd a bűnt választási lehetőségnek. Isten teljes egészében szent, és azt akarja, hogy minden teremtménye is szent legyen. A bűn mindent tönkre tesz. A bűn előtt összhang volt Isten és az emberiség között. A bűn eltávolítja az embereket Istentől. (Ézsaiás 59:2) Isten szereti az embereket, akiket ő teremtett, és áldani akarja őket. De azt nem tudja megtenni, amikor közéjük áll a bűn.

Ha valóban megértenéd, hogy Isten hogyan vélekedik a bűnről – hogy mennyire gyűlöli – akkor sosem tekintenéd a bűnt választási lehetőségnek.

Igen, ő egy szerető Isten, és van bűnbocsánat, de gondolj bele, hogy mennyivel nagyobb örömet okozhatsz neki, ha ugyanazzal az elhatározott hozzáállással vagyunk, mint József. „Hogyan követhetném el ezt a nagy gonoszságot?” Az, hogy a bűnt választod, miközben tudod jól, hogy mi a helyes, nem kis dolog.

Ez azt jelenti, hogy engedelmes vagy a hangnak, amely arra ösztökél, hogy ne tegyél meg valamit. Amely a szívedhez beszél és megmutatja, ha valami nem Isten akarata szerint van. Függetlenül attól, hogy valami „nagy” dologról van-e szó, mint például a házasságtörés – ami Józsefet kísértette – vagy valami olyanról, ami viszonylag ártatlannak tűnik. Például egy apró hazugság, hogy mentsd a bőröd. Isten számára a bűn az bűn, és gyűlöli mind, mert azzal azt választottad, hogy saját akaratod szerint, önmagadnak akarsz élni. Elutasítod Isten akaratát és ezzel azt mondod, hogy az Ő akarata nem tökéletes; hogy van egy másik járható út.

Az istenfélelem eredménye

De azok, akik az istenfélelmet választják a bűn helyett, azt tapasztalják, hogy teljes mértékben megéri. Nem könnyű nemet mondani a bűnnek. Annak ára van. De van egy jól ismert mondás, miszerint az értékes dolgokat sohasem könnyű megszerezni. És az eredmény? „Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk” (2 Korintus 4:17)

Józsefet börtönbe vetették, de ennek ellenére ott is hatalmi helyzetbe került. Isten az álmok megértésének képességével ajándékozta meg, és ez által nélkülözhetetlenné vélt a fáraó számára. Egy elképesztő fordulattal Egyiptom második legbefolyásosabb emberévé vált. És mindezek felett visszakapta édesapját és a családját is. Ez nem véletlenül történt. Isten vigyáz azokra, akiknek istenfélő hozzáállása van. Amikor a kísértés órájában nemet mondasz arra, amiről tudod, hogy rossz és Istennek tetszően cselekszel, akkor megtapasztalhatod Isten áldását, amit József is átélt az istenfélelme által. (Galata 6:9)

A hozzáállásod által döntöd el, hogy mit tegyél. Döntsd el ma, hogy nem cselekszel gonoszságot és bűnt az Istened ellen. Imádkozhatsz Istenhez, hogy megutáltassa veled a bűnt annyira, amennyire ő utálja. Ezután állj ki a döntésed mellett! Isten megerősíti azokat, akik teljes szívvel neki élnek. „Mert az Úr szemei áttekintik az egész földet, és ő megmutatja erejét azoknak, akik tiszta szívvel az övéi.” (2 Krónikák 16:9) Rájössz, hogy a pillanatnyi öröm vagy haszon, amit a bűn által kapunk, össze sem hasonlítható azzal a békességgel és áldással, amiben részünk lesz, ha a jót választjuk. (Róma 2:5-10)

Rájössz, hogy a pillanatnyi öröm vagy haszon, amit a bűn által kapunk, össze sem hasonlítható azzal a békességgel és áldással, amiben részünk lesz, ha a jót választjuk.

József hozzáállása ez volt: gyűlölni a bűnt és istenfélelemben élni. Ez azt jelentette, hogy egész életével Istent áldotta. Ez neked is lehetséges! Ez a te döntésed. Fegyverkezz fel azzal a gondolattal, hogy inkább meghalsz, mint hogy bűnt tegyél, és veled is jól fog menni. Isten gondoskodik róla.

A Szentírást az új fordítású revideált Bibliából idézzük. Amennyiben más forrást használunk, azt jelöljük. RÚF 2014 © 2014 Magyar Bibliatársulat. Minden jog fenntartva.