Lásd magad Isten szemein keresztül

Lásd magad Isten szemein keresztül

Isten értékesnek és különlegesnek lát téged. Te hogyan látod magadat?

Kedves tinédzser és huszonéves,

Tudod-e mennyire értékes vagy?

Okkal lettél teremtve

Te – a te tested, lelked és szellemed Isten által lett formálva és gondosan megmunkálva és életednek minden napja olyan részletesen lett megtervezve, mint egy könyv oldalai. (Zsolt. 139) A te létezésed, tulajdonságaid és képességeid nem hibák. Isten nem hibázik. Megteremtett téged és gondosan belehelyezett egy testbe, egy családba és egy helyre itt a földön.

Istennek az a vágya, hogy mindenki egy biztonságos, gondoskodó környezetben élhessen, ahol Ő iránta táplálják a szeretetet. Azonban némelyeket érhet ártalom és káros helyzetek mások bölcsességének hiánya vagy kimondottan bűneik miatt. A gonosz gyakran elhatalmasodik ebben a sötét világban, de nem ez Isten szándéka. Az Ő akarata az, hogy mindenki azt válassza, ami a helyes és a jót tegye. Isten meg akarja gyógyítani a sérültet és azt, aki szenved; az a terve, hogy megszűnjön minden szenvedés és létrehozzon egy új földet, ahol nincs több fájdalom és bánat.

Te Isten gyermeke vagy; az Ő tulajdona, akit arra teremtett, hogy egy tiszta, hűséges életet éljen. „Mert az Ő alkotása vagyunk, teremtetvén Általa a Krisztus Jézusban jó cselekedetekre, a melyeket előre elkészített az Isten, hogy azokban járjunk.”  Efézus 2:10Ne nézd le azt, amit Isten teremtett és szeret! Ha kételkedsz Istenben és panaszkodsz a munkájára, a te lényedre és helyzeteidre, akkor elszalasztod a jó cselekedeteket és az áldást, amit ezek hoznak az életedbe.

Tökéletes vagy

Nem abban az értelemben vagy tökéletes, hogy magas az IQ-d, hibátlan a bőröd és remek természeted van. Hanem tökéletes vagy Isten csodálatos tervéhez az életedben és azok számára, akiknek útközben segíthetsz. Tökéletes a jó cselekedetekre a nap folyamán, amiket csak te tudsz megtenni: a jót választani, amikor a kísértésekkel találkozol, imádkozni egy barátért, aki nehéz időkön megy át, küldeni egy bátorító üzenetet, áldás lenni egy kolléga vagy családtag számára. Ezek örök értékű cselekedetek. Megpróbálni elérni a tökéletes testet, közösségi média képet vagy a “ragyogó életet”, ez mind üres és haszontalan az örökkévalóságra nézve.

Nem abban az értelemben vagy tökéletes, hogy mindent elsőre jól teszel, sosem vétkeztél és nem vagy kísértve a bűnre. Hanem tökéletes azért, mert Isten reménnyel és szeretettel teli szemekkel lát téged annak ellenére, hogy látja a hibáid és a gyengeségeid. Látja, hogy mivé válhatsz, ha folytatod és azt választod, ami helyes és jó; látja mennyire értékes vagy az ő munkája és a mennyország számára. Tökéletes vagy az üdvösség munkájára, amit Isten el akar végezni benned. Hagyd, hogy Isten irányítsa az életed és próbák által formáljon és akkor „tökéletes és ép leszel minden fogyatkozás nélkül valóvá” válsz az életed minden fejezetében. (Jakab 1:4)

Szeretve vagy

Isten szeretete erősebb és mélyebb, mint az emberi szeretet és érzelmek. Istenben van egy közeli barátod, aki ismer téged és jobban megért, mint bárki más. Látja a szíved és a vágyat a jóra; látja a harcaidat és azt ahogyan vonzanak téged olyan dolgok, amelyek nem jók. Mindig ott van, hogy halljon és segítsen, amikor őszinte és alázatos szívvel imádkozol hozzá. „Az Úr szemei az igazakon vannak, és az ő fülei azoknak kiáltásán.” – Zsolt. 34:16.

Rosszul bántak veled mások? Egyedül érzed magad, jelentéktelennek vagy nemkívánatosnak? Isten szeretete meggyógyít, ha életedet és gondolataidat az Ő kezébe helyezed. Nem sikerültek a terveid? Nehézség történt veled vagy egy szeretteddel? Isten nem szeret téged kevésbé; Szeretete feltétel nélküli. Isten nem igazságtalan; megengedi, hogy mind a jó és a rossz embereket egyaránt érje tragédia. A próbák által Isten valamit tanítani akar neked és elvezetni téged Hozzá. Féltékeny a te értékes szellemedre, és megakar téged menteni a bűnöktől, amelyek boldogtalanná tesznek.

Egyedi vagy

Nincs senki olyan, mint te … egy nagyon jó értelemben! Te egy különleges helyet töltesz be ezen a világon és Isten munkájában. Talán van valami, amit te nem szeretsz a kinézeteden vagy valamelyik személyiségjegyedet. Talán nem vagy kiemelkedő a sportban vagy a zenében, vagy talán nincs olyan sok adottságod, mint másoknak. Viszont ki lehetne jobb példa és segítség a testvéreidnek és barátaidnak? Ki tud véghez vinni egy jó cselekedetet úgy, mint te? Ki tud megosztani egy bátorító szót úgy, mint te? Ki tud betölteni szükségeket, amiket talán csak te és Isten láttok? Te “testre vagy szabva” azokra a jó cselekedetekre, amiket Isten elkészített neked. Használd az energiád, ötleteid, képességeid és személyiséged a jóra ott, ahol az életben vagy, otthon, az iskolában vagy a munkahelyen, a családoddal és barátaiddal!

Isten szeme fénye vagy

Isten szorosan nyomon követi az életedet, mint egy gondoskodó, figyelmes apa. Te nagyon kedves vagy a számára és az a vágya, hogy veled jól menjen. Az Ő gondolatai rólad „békességnek és nem háborúságnak gondolata, hogy kívánatos véget (jövőt és reménységet – angol) adjon neked.” (Jeremiás 29:11) A döntéseid fontosak számára. Isten nem tud helyetted dönteni, de hisz benned és szívesen segít, ha kéred Őt. Ő számodra egy védelmező, egy mentor, egy segítő, egy barát.

Elestél a bűnben újra és újra vagy elkövettél egy nagy hibát és úgy érzed nem érdemelsz meg semmit? Isten gyors megbocsájtani azoknak, akik megtérnek és nem utasít el téged, sem nem válik elégedetlenné vagy türelmetlenné. Dávid király bízott Isten szeretetében, amikor találkozott az ellenségekkel. Úgy imádkozott: „Tarts meg engemet, mint szemed fényét; szárnyaid árnyékába rejts el engemet. A gonoszok elől, akik pusztítanak engem; ellenségeim elől, akik lelkendezve vesznek körül engem.” – Zsolt.17:8-9. Teheted ugyanezt és keresheted Isten Igéjében a menedéket, amikor sötét, csüggedt és ítélkező gondolatokkal szembesülsz. Azok a gondolatok és érzések, hogy értéktelen vagy, nem igazak! Higgyed és gyakorold Isten Szavának igazságait és szabad leszel.

Hihetetlenül értékes az életed

Nincs annál ritkább és fontosabb, mint az, akinek bizalma Istenben van és engedelmeskedik parancsolatainak! Ők az igazi “sztárok” ezen a világon. Isten fiaiként és lányaiként fognak megjelenni, amikor Jézus visszatér. „Ti vagytok a világ világossága. Nem rejtethetik el a hegyen épített város.” – Máté 5:14.

Imádkozz, hogy Isten megnyissa a szemeid az Érte való élet értékére, és akkor láthatod a valódi értékedet és a körülötted élők értékét. Éljél céltudatosan Isten terve szerint az életedben és jó döntéseidnek örök jelentősége lesz. Lásd magadat és másokat Isten szemein keresztül és az élet reményteli és ragyogó lesz!

Sok sikert!

Egy egykori kamasz és huszonévestől.

A Szentírást az új fordítású revideált Bibliából idézzük. Amennyiben más forrást használunk, azt jelöljük. RÚF 2014 © 2014 Magyar Bibliatársulat. Minden jog fenntartva.