Mikor kiáltok Istenhez?

Mikor kiáltok Istenhez?

Egy vitorlázás közben történt veszélyes helyzet miatt át kellett gondolnom az imádkozási szokásaimat.

Halálra ijedve figyeltem, mi történik. Egy kis vitorlás hajó kormányrúdjánál voltam, ami a feltámadó szélben hirtelen elkezdett oldalra dőlni. A vitorla egyre csak dőlt, és egyre közelebb került a hullámokhoz, ahogy teljes erővel belekapott a szél. „Segíts, nem tudom, mit csináljak!” – kiáltottam. A barátom, aki eddig csukott szemmel pihent, riadtan ugrott fel, gyorsan átvette a vezetést, és lázasan dolgozott, hogy kijavítsa a hibámat. Lassan kiegyenesítette a hajót. Ez meleg helyzet volt!

„Ha csak akkor imádkozol, amikor bajban vagy, akkor bajban vagy!”

Ezt az idézetet mostanában olvastam, és erre a régi esetre emlékeztetett. Amennyire tapasztalatlan voltam, úgy gondoltam, egész jól megy, büszkén ültem a kormányrúdnál, és azt hittem, mindent ellenőrzés alatt tartok. Nem számítottam hirtelen szélirányváltozásra vagy más kihívásra, és ezért nem voltam elővigyázatos. Amikor rájöttem, mekkora veszélyben vagyok, akkor kiáltottam a barátomnak, aki tapasztalt hajós volt. Mennyire más lett volna, ha végig beszéltem volna vele, akkor is, amikor szélcsend volt, hogy át tudja adni nekem a tudását, és meg tudjon tanítani, hogyan vitorlázzak biztonságosan, még váratlan akadályok vagy időjárás esetén is. Akkor sokkal felkészültebb lettem volna.

Kapcsolat Istennel

Ez példa lehet arra, hogy megy egy kereszténnyel. Isten az Atyám, aki csak a legjobbat akarja nekem. Miért ne akarnám megkérdezni Őt bármiről?

„Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt; és Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat Krisztus Jézusban.” Fil. 4:6-7.

Akkor is, amikor „szélcsendben vitorlázok”, és úgy tűnik, hogy minden jól megy az életemben, életbevágó, hogy folyamatos kapcsolatban legyek Istennel. Ő az életem legkisebb részleteivel is törődik. És azt mondja, hogy bármivel – minden kérésemmel – fordulhatok hozzá, legyen akár könnyű vagy nehéz nap. Ennek az Istennel való folyamatos, szilárd kapcsolatnak az eredménye az, hogy Ő olyan békességet ad nekem, amely megőrzi a szívemet és gondolataimat a nyugtalanságtól és aggódástól.

Aztán mikor az élet viharai jönnek, fel vagyok készülve, mert nekem van a legjobb mentorom, aki segít sértetlenül átmennem a viharon. Ő szorosan mellettem van, készen áll és kíván segíteni nekem, amikor a nehézségek jönnek.

„Járuljunk tehát bizalommal a kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk, és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk.” Zsid. 4:16.

Isten a mentőkötelem

Miért vagyok néha olyan lassú Istenhez fordulni segítségért? Különösen, amikor tudom, hogy a szükséges segítség elérhető, ha elég bátor vagyok kérni azt. Néha, miután átéltem egy különösen nehéz helyzetet, visszanézve azt kívántam, bár sokkal korábban kerestem volna Istent, akkor sokkal előbb kaptam volna békét a szívembe. Ehelyett, hogy addig húztam, míg akkora lett a baj, hogy már senki máshoz nem fordulhattam támogatásért, csak Istenhez kiálthattam segítségért. Kapcsolatban kellett volna állnom vele egészen az elejétől kezdve.

Ha igazán megértem, mennyire szeret engem Isten, milyen pontosan követi az életemet, és hogy segíteni akar, akkor nem nehéz viszonozni ezt a szeretetet. Ez azt jelenti, hogy a gondolataim automatikusan felmennek hozzá, békés és nyugtalan időben is. Ez olyan természetes lesz, mint lélegezni. Ő a mentőkötelem.

„Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban.” Zsolt. 46:2.

Hiszem, hogy Isten biztosan a segítségemre siet, amikor hozzá kiáltok a bajban. De lehet ennél jobban élni. Nem kell megvárnom a nehézségeket, mielőtt ahhoz kiáltanék, aki teremtett engem és reményteljes jövőt szán nekem.

Állandó párbeszéd

Mennyivel jobb állandó párbeszédben lenni gondoskodó Atyámmal, lelkem megváltójával! Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy mindent abba kell hagynom és térdre hullanom, hanem ez szívem rejtett vágya és sóhaja, egy csöndes ima Istenhez, egy hálás gondolat, elmém megújulása napról napra.

Gondolj bele, hogy olyanná lehetsz, aki minden nap ezzel a gondolattal kel fel az ágyból: „Ez az a nap, amelyet az Úr elrendelt, vigadozzunk és örüljünk ezen!” Zsolt. 118:24. Ezzel a hozzáállással tudom, hogy a barátom, Jézus egész nap mellettem van, és minden segítséget megad, hogy teljesen boldog életet éljek!

„Én pedig Istenhez kiáltok, és az Úr megsegít engem. Bár reggel, délben, este gondban vagyok, és sóhajtozom, ő meghallja hangomat. Megszabadít engem támadóimtól, hogy békességem legyen….” Zsolt. 55:17-19.

Ez a bejegyzés elérhető

A Szentírást az új fordítású revideált Bibliából idézzük. Amennyiben más forrást használunk, azt jelöljük. RÚF 2014 © 2014 Magyar Bibliatársulat. Minden jog fenntartva.