Tiszta házasság

Tiszta házasság

A tisztaság olyan erény, amely egyre ritkábbá válik.

4 perc ·

A hűtlenség és paráznaság fájdalmat, gyanakvást, bizalmatlanságot és szenvedést okoz mind a házastársaknak, gyermekeknek és más érintetteknek is. Lehetséges tisztán tartani egy házasságot?

A tisztaság olyan erény, amely egyre ritkábbá válik. Amit a Biblia mond a tisztaságról, még a kereszténységen belül is fel van hígítva, és sok ember az erkölcstelenség több formáját már nem tartja bűnnek. Ha elolvassuk, amit Jézus maga mond erről a témáról, olyan mintát látunk, amely messze meghaladja a csupán tettekben megnyilvánuló tisztaságot. Jézus olyan felfogást hozott, amely teljesen ellentmondott az akkori vallási vezetők tanításának, akik „kívülről szépnek látszottak, de belül tele voltak halottak csontjaival” – nem érdekelte őket a belső tisztaság.

Tiszta gondolati élet

Jézus azt mondta, hogy aki csak kívánsággal tekint egy asszonyra, már paráznaságot követett el vele a szívében (Máté 5:20,27-28). Ez mutatja, hogy magát a gondolati életet kell tisztán tartanunk a különféle vágyaktól, amelyek bukott természetünkből erednek.

Isten a házasságban áldásnak szánta a szexet, de Jézus világossá teszi, hogy még csak kéjes vágyakat táplálni is valaki másról, aki nem a házastársat, bűn. Nem tehetsz róla, ha látsz vagy hallasz dolgokat a világban magad körül, de a vágyakkal, amelyeket az érzelmeid ébresztenek benned, le kell számolnod!

József pont ezt tette. Amikor Potifár felesége többször megpróbálta elcsábítani, ellenállt neki. Hogyan tudott így tenni? A válasz abban rejlik, amit mondott neki: „Hogyan követhetném el ezt a nagy gonoszságot, vétkezve az Isten ellen? I. Móz. 39:9. Ahelyett, hogy megadta volna magát a kísértésnek, elmenekült és tisztán tartotta magát..

Az istenfélelem az, ami nem engedi, hogy hűtlen légy. Legyen akár a gondolataidról szó, akár arról, hová nézel vagy mit teszel. Eltökélt indulatot fog adni neked, amikor újságot olvasol vagy internetezel, hogy ne tedd ki magadat a tisztátalanságnak. Még eltökélt indulattal is kísértésbe fogsz kerülni az emberi természetedben lévő vágyak miatt. A kísértés maga nem bűn, hanem hited próbája, és neked uralkodnod kell a bűn felett. Ez azt jelenti, hogy tudatosan fel kell venned a harcot a tisztátalan gondolatok ellen, és kiáltanod kell Istenhez segítségért a kísértésben. Isten megújult erőt fog adni, hogy kitarthass a meggyőződésed mellett, és így egy belső átformálást is fog munkálni benned.

A házasságot Isten alapította

A mai társadalomban a házasságot gyakran ódivatúnak tartják, de Isten szemében nem az. Isten maga alapította a házasságot, és olyan magasra értékeli, hogy a Biblia a házasság segítségével írja le a tiszta, szent és tökéletes kapcsolatot Krisztus és az egyház között.

A hűtlenség és paráznaság fájdalmat, gyanakvást, bizalmatlanságot és szenvedést okoz mind a házastársaknak, gyermekeknek és más érintetteknek is. A házasságnak a bizalom, hűség és tiszta szeretet várának kell lennie, amelyre Isten áldását küldheti. Egy zsoltáríró ezt írta: „Uralkodj ellenségeid között!” (Zsolt. 110:2), és ez a gondolati életben kezdődik. Uralkodni a szexuális vágyak fölött, hogy ne rontsák el az indulatodat vagy tegyenek tönkre egy kapcsolatot, teljesen lehetséges és nagy jutalmat hoz Istentől!

A Szentírást az új fordítású revideált Bibliából idézzük. Amennyiben más forrást használunk, azt jelöljük. RÚF 2014 © 2014 Magyar Bibliatársulat. Minden jog fenntartva.