Tisztában vagy vele mennyi fájdalmat okozhatnak szavaid?

Tisztában vagy vele mennyi fájdalmat okozhatnak szavaid?

A szociális média használatával egyszerű üzenetet küldeni. De gondolkodtál már a következményein?

5 perc ·

Meglehetősen könnyű úgy posztolni az Instagramra, hogy nem gondoljuk át igazából. Csak néhány másodperc szükséges, hogy elküldjünk egy üzenetet. Egészen könnyű valamilyen rosszindulatú megjegyzést tenni vagy gúnyolódni valakin.

Nemrég olvastam egy 17 éves lány szívszorító történetét. Leírta, hogyan tapostak át rajta, köpték le és küldtek neki szörnyűséges és csúfolódó üzeneteket évfolyamtársai a középiskolában.

Tragikus módon az ő története csak egy a sok közül, ennek ellenére nagyon mély benyomást tett rám. Leírásában kéri és könyörög, hogy legyünk óvatosak azzal, amit mondunk vagy írunk egymásnak. „A szavak ölni tudnak. Emlékezz erre, amikor kezdődik az iskola.”

A példák, amiket megosztott rettenetesek és megvetendőek, de az igazi gyomron ütést az ehhez hasonló üzenetek adták: „Csúnya vagy, megérdemled a halált”. Durván megvádolták olyan rettenetes bűntettekkel, melyre nem is volt bizonyíték. A pletyka gyorsan terjed a szociális médián keresztül.

Romboló szavak

Nem feltétlenül a fizikai ütések a legfájdalmasabbak. A szavak képesek azonnal a semmivé egyenlővé tenni egy személy önbecsülését. Olyan üzeneteknek nehéz elébe állni, melyek azt állítják, hogy senki sem törődik veled, vagy senki sem szeret téged kinézeted miatt. A sérülés évekig tarthat. Lehetséges, hogy csak viccnek szánták, talán a személy, aki küldte az üzenetet a barátaival volt és úgy lett csak ráerőltetve, hogy írjon. Talán többen ugyanazon a véleményen vannak, és valaki úgy érzi ezek közül, hogy az illető rászolgált arra, hogy tudja az igazságot. Ezek üres kifogások.

Nem csak szavakról beszélünk, melyek halálos fenyegetésként jöttek, mint amilyeneket ez a szegény lány kapott. Nem csak a csúfolódásról van szó. A durva, ítélkező szavakról beszélünk, amik könnyen, gondolkodás nélkül kicsúszhatnak a szánkon. Szavak, melyek fájdalmat és serülést okozhatnak, az embert bizonytalanná teszik és a kizártság érzését adják. Ez soha nem lesz helyes. Függetlenül a szándéktól, sohasem szabad olyan üzenetet küldjünk vagy olyat mondanunk, amit ilyen módon lehet értelmezni. Az egyik nagy veszély a szociális médiában, hogy az emberek elég távolinak érzik magukat attól a személytől, akinek írnak. Így kifejezésmódjukban alacsonyabb normát engednek meg maguknak, mint azelőtt bármikor. És mindez nagyon gyorsan történik, csak néhány kattintás és „küldés”.

Lehetséges a szavakat kitörölni?

A szavak nem tűnnek el. Attól a pillanattól kezdve, hogy kimondtál valamit vagy elküldtél egy üzenetet, ezek megmaradnak. A fogadó fél gondolataiban és elméjében továbbra is élnek. Ez jóra és gonoszra is egyaránt vonatkozik, mert Isten igazságosan ítél (Máté 12:37) Ne mondjunk vagy írjunk semmit, amit utólag már nem szeretnénk megismételni, hanem álljunk meg és gondoljuk át még egyszer mielőtt valakit kinevetünk vagy gúnyos megjegyzéseket tennénk.

De ha még is mondanánk valami olyat, amit megbánunk, akkor a legjobb amit tehetünk, hogy jóvátesszük. Bocsánatot kérünk. Bocsánatot kérni nehéz lehet és bátorságra van szükség hozzá. Mindannyiunknak szüksége van megbocsátásra, leginkább magától Istentől. (Efézus 4:32) Ha igaz és tiszta szívvel ezért imádkozunk, akkor Isten jó és megbocsát minden féle bűnt, még a meggondolatlan szavakat is. De azokkal is rendeznünk kell ezt, akiknek fájdalmat okoztunk. Ezután imádkozhatunk Istenhez új indulatért. Hogy újra kezdhessük, és ugyanaz a dolog többet ne forduljon elő. Ennek lényege, hogy olyan mértékben át legyünk formálva, hogy efféle szavak már nem hagyják el szánkat.

Válaszd az áldást ehelyett

Mi az ellentétje annak, hogy a másiknak fájdalmat okozunk? Mi az ellentétje a kritizálásnak? A bátorítás. Az van írva, hogy jóság, igazság és valóság annak gyümölcse, hogy Istennek éljük életünket. (Efézus 5:9) Ezt a szavaink is kellene tükrözzék. Gondold meg, ezekben lehetsz példa, ahelyett, hogy negatív szavaiddal rombolnál. Arra lettünk elhívva, hogy építsünk, hogy kedvesek legyünk egymáshoz, hogy áldjunk. Erre a célra is használhatjuk a szociális médiát. Ezek olyan szavak melyeket sem most sem az örökkévalóságban nem fogunk megbánni.

„Senki a te ifjúságodat meg ne vesse, hanem légy példa a hívőknek a beszédben, a magaviseletben, a szeretetben, a szellemben, a hitben, a tisztaságban.” 1 Timótheus 4:12

Őrködnünk kell szavaink felett, így ahelyett hogy valakire sötétséget vinnénk, világosságot hozhatunk. Ebben mindig éberek és tudatosak kell legyünk.

Tégy Uram závárt az én szájamra; őriztessed az én ajkaim nyílását! Zsoltárok 141:3

A Szentírást az új fordítású revideált Bibliából idézzük. Amennyiben más forrást használunk, azt jelöljük. RÚF 2014 © 2014 Magyar Bibliatársulat. Minden jog fenntartva.